Spotkanie przedstawicieli organizacji obywatelskich - spotkanie pierwsze

10 maja 2012 (czwartek) o godz. 18.00 w biurze Się Dzieje! w Wyszkowie
Wyszkowski Inkubator Pozarządowy serdecznie zaprasza przedstawicieli organizacji obywatelskich na spotkanie z cyklu "kawiarenka obywatelska". Podczas spotkania każdy zaprezentuje własną organizację - porozmawiamy o tym, co nas łączy, podzielimy doświadczeniami, zastanowimy, jak moglibyśmy współpracować, co robić razem.

Biuro Się Dzieje! przy ul. Daszyńskiego 45

Spotkanie odbędzie się 10 maja 2012 roku (czwartek) o godz. 18.00 w biurze Się Dzieje Wyszkowskiego Inkubatora Pozarządowego w Wyszkowie przy ul. Daszyńskiego 45.

* * *

Spotkanie rozpoczęło się od przedstawienia się sobie uczestników. Reprezentowane były następujące organizacje: Stowarzyszenie Inicjatyw Społecznych "Wiatrak", Fundacja "Idzik", Stowarzyszenie "Promenada", Wyszkowskie Koło Polskiego Stowarzyszenia na rzecz Osób z Upośledzeniem Umysłowym, Stowarzyszenie "Ważna Róża" oraz Stowarzyszenie Poszkodowanych w Wypadkach Drogowych.
  1. Stowarzyszenie Inicjatyw Społecznych „Wiatrak” powstało w 2008 roku przy Wyszkowskim Ośrodku Kultury „Hutnik”. Ważnym elementem działalności stowarzyszenia jest „pedagogika ulicy”, działania na rzecz dzieci i młodzieży, „dzieci ulicy”. Jednocześnie dzięki zapleczu kadrowemu organizacji – przede wszystkim sekcji sztuk walki, rozwija się w kierunku wspierania młodych talentów w zakresie sztuk walki. Prowadzone były działania:
    • na rzecz integracji osób niepełnosprawnych poprzez taniec integracyjny (ze środków Ministra Kultury), w wyniku którego wyszkowscy niepełnosprawni tancerze mogli wziąć udział w międzynarodowym turnieju tańca,
    • projekt promujący tańce kaukaskie (przede wszystkim gruzińskie i czeczeńskie), współfinansowany przez Program Młodzież,
    • działania związane z profilaktyką uzależnień finansowane z tzw. „kapslowego”,
    • projekty adresowane do dzieci i młodzieży finansowane ze środków Fundacji „Wspólna Droga”, poświęcone m. in. animacji lokalnej. Przy wsparciu fundacji przeszkoleni zostali streetworkerzy realizujący zadania w obszarze pedagogiki ulicy,
    • Kampania „Aktywny Wyszków” poświęcona monitoringowi działań administracji publicznej, w jej ramach przeprowadzono serię spotkań z reprezentantami partii politycznych,
    • Wspólna z Wielobranżową Wyszkowską Spółdzielnią Socjalną „SZRON” oraz Fundacją ROWER.COM realizacja dwóch projektów dofinansowanych przez Program Operacyjny Fundusz Inicjatyw Obywatelskich, poświęconych utworzeniu Wyszkowskiej Społecznej Wypożyczalni Turystycznej w ramach, której funkcjonuje wypożyczalnia 20 rowerów i 10 kajaków. Sprzęt wypożyczalni może być bezpłatnie wykorzystywany przez wszystkie organizacje pozarządowe powiatu (na cele pożytku publicznego),
    • Działania turystyczne: spływy kajakowe, rajdy rowerowe, marsze na orientację, imprezy survivalowe.

2. Fundacja Idzik działa w Wyszkowie od 2003 roku przy parafii pw. św. Idziego. Przez pierwszy okres jej działalności działało Centrum Kultury Katolickiej, oraz kawiarenka Idzik. Podstawowymi obszarami działania fundacji jest profilaktyka uzależnień oraz wsparcie młodzieży oraz rodzin, organizację wypoczynku młodzieży. Fundacja organizuje też wsparcie szkoleniowe w postaci seminariów oraz organizację wydarzeń i festynów, np. z okazji dnia dziecka. Działania te finansowane są zarówno ze środków publicznych jak i mechanizmu 1%. Fundacja działać będzie na rzecz stworzenia porozumień organizacji w ramach powiatu. Fundacja stale współpracuje z wolontariuszami, może także zaoferować wsparcie lokalowe i sprzętowe: salę teatralną wraz z wyposażeniem (audiowizualnym oraz sceną).
  3. Stowarzyszenie „Promenada” działa we współpracy z wyszkowskim OPS. Stowarzyszenie realizuje projekty zarówno ze środków unijnych jak i środków samorządu (powiatowych). Współpracuje z Fundacją Batorego w ramach programu stypendialnego dla uzdolnionej młodzieży gimnazjalnej uzyskującej średnią powyżej 4.0, działającej na rzecz społeczności lokalnej, nie uzyskującej określonego poziomu dochodów w gospodarstwie domowym. Stowarzyszenie organizuje loterie oraz festyny dla młodzieży.
  4. Wyszkowskie Koło Polskiego Stowarzyszenia na rzecz Osób z Upośledzeniem Umysłowym. Organizacja działa na rzecz osób z upośledzeniem umysłowym oraz ich rodzin. Organizacja ma coraz mniej członków/kiń, m.in. w związku z obowiązkiem uiszczania składek. W tej chwili do koła należy ok 50 osób. Natomiast wsparciem objętych jest dwa razy więcej osób. Są to zarówno dzieci, jak i młodzież i osoby dorosłe. Szersza grupa odbiorców w stosunku do liczby członków wynika z wymogów związanych z wydatkowaniem środków publicznych, gdzie nie mogą wystąpić praktyki wykluczające, ograniczające udzielanie wsparcia tylko do członków/kiń organizacji. Prowadzone są dwie placówki na terenie powiatu: placówkę edukacyjną dla osób z głębokim upośledzeniem umysłowym oraz warsztat terapii zajęciowej. Organizacja prowadzi także szkolenia związane z obszarem jej działań. Korzysta także ze środków PFRON oraz subwencji oświatowej. Organizacji brakuje wsparcia w zakresie zmieniających się regulacji, w tym związanych z pomocą publiczną i ochroną danych osobowych. W sposób trwały organizacja współpracuje z PCPR oraz OPS. Konieczne jest wzmocnienie współpracy pomiędzy organizacjami, ze względu na zbyt rzadkie kontakty wewnątrz sektora.
  5. Stowarzyszenie „Ważna Róża”. Jedna z najstarszych organizacji w powiecie, działająca od 1994 roku, mająca status OPP. Działa w obszarze organizacji czasu wolnego osób niepełnosprawnych fizycznie, organizacją wyjazdów wypoczynkowych, profilaktyką uzależnień, promocją sportu i integracji. Organizacja prowadzi drużynę piłkarską. W działalność stowarzyszenia zaangażowanych jest ok. 100 osób – mimo że baza członkowska się kurczy w wyniku nieopłacania składek. Stowarzyszenie dysponuje samochodem przystosowanym do przewozu osób niepełnosprawnych, sprzętem komputerowym oraz fotograficznym. Dużym atutem organizacji jest wyszkolona kadra od lat działająca w obszarze zainteresowania stowarzyszenia (terapeuci, psycholodzy, rehabilitanci etc.). Problemem jest brak zainteresowania działaniami podmiotu ze strony odbiorców. Problemem nie tyle jest brak środków finansowych ile brak zainteresowania ze strony potencjalnych działaczy i uczestników.
  6. Stowarzyszenie Poszkodowanych w Wypadkach Drogowych. Organizacja pomaga finansowo osobom, które były uczestnikami takich wypadków, działa w zakresie rzecznictwa, wsparcia prawnego oraz doradczego – w tym w zakresie reprezentacji poszkodowanych przed organami administracji oraz sądami. Oferuje także wsparcie psychologiczne i lekarskie. Stowarzyszenie organizuje kursy z zakresu pierwszej pomocy współpracując z instruktorem ratownictwa. Stowarzyszenie organizowało miasteczko ruchu drogowego, współorganizuje egzaminy na kartę rowerową i motorowerowa. Trwale współpracuje z policją oraz warszawskim stowarzyszeniem AlterEgo (podpisane porozumienia o współpracy). Organizacja liczy 36 członków i członkiń.

Następnie, po autoprezentacjach prowadzący omówił cel spotkania, którym było skoordynowanie współpracy organizacji pozarządowych z terenu powiatu wyszkowskiego. Pierwszym krokiem do integracji działań powinna być ocena potencjałów organizacji powiatu – w tym obszarów, w których współpraca będzie najefektywniejsza. Zwrócono uwagę, że z blisko 80 organizacji zarejestrowanych na terenie powiatu jedynie 28 posiada adresy mailowe, najwyżej 1/3 wykazuje jakąkolwiek aktywność.

Zaprezentowano najbliższe akcje trzeciego sektora na terenie powiatu. Należą do nich m.in.:
  • rodzinny piknik konny organizowany przez Stowarzyszenie Wiatrak oraz Ośrodek MONAR w Wyszkowie (w ramach projektu z zakresu przeciwdziałania narkomani pn."Idź przez życie bez używek" dofinansowanego ze środków Samorządu Województwa Mazowieckiego),
  • "ZŁAZ Liwiec 2012” - impreza turystyczno-edukacyjno-interacyjna polegająca na grupowym dotarciu na miejsce imprezy z wykorzystaniem różnych form komunikacji: rowerami, kajakami, pieszo. Organizatorzy: Stowarzyszenie "Wiatrak", Fundacja rower.com, Klub turystyczno-przyrodniczy "Leśna Szkoła", harcerze dawnej 41 WDH Watra,
  • pomysł na włączenie Wyszkowa w realizację ogólnopolskiego projektu pn. „Polska światłoczuła” związanego z promocją filmu polskiego, prezentacją dobrych filmów w małych ośrodkach w Polsce.

Ponadto poruszono następujące kwestie:
  1. Zwrócono uwagę na możliwość wsparcia organizacji działających na terenie powiatu poprzez uzyskiwanie przez nie nawiązek w sprawach karnych. Jest to instrument nie wykorzystywany w powiecie, np. w ramach spraw z powiat wyszkowskiego nawiązki trafiają do organizacji z Ostrołęki. Drogą do tego może być instytucjonalizacja współpracy.
  2. Zwrócono uwagę, że mimo iż w spotkaniu nie biorą udziału wszystkie działające organizacje z powiatu (a jedynie 1/3) to i tak uczestnicy są grupą reprezentatywną, zajmującą się zarówno problemami młodzieży jak i seniorów, niepełnosprawnych, sportem i rekreacją. Powstające forum może zapewnić wzmocnienie już istniejących działań, usprawnić operacje wykonywane przez organizacje, wzmocnić skuteczność w aplikowaniu o środki poprzez wspólne przygotowywanie projektów.
  3. Omówiono dotychczasowe działania o charakterze federacyjnym na terenie subregionu, w tym w Ostrołęce oraz Siedlcach.
  4. Zaproponowano organizację wspólnej konferencji organizacji pozarządowych powiatu na jesieni, poświęconej zacieśnieniu współpracy oraz promocji działań sektora, wzmocnieniu jego pozycji w relacjach z administracją publiczną. Impreza była by pierwszą z serii. Spotkania były by elementem trwale wpisanym w rzeczywistość powiatu. Kluczowe jest aby była to inicjatywa obywatelska, oddolna, wynikała z autentycznej potrzeby współpracy. Istnieją dwie podstawowe grupy działaczy – aktywiści starsi i dojrzali, mający już swoje istotne doświadczenia oraz młodzież. Kluczowym elementem dla powodzenia wspólnego projektu będzie wspólna realizacja konkretnych wydarzeń i działań, związana z jasnym podziałem odpowiedzialności za wykonywane operacje oraz ich finansowanie. Nie bez znaczenia będzie wspólne aplikowanie o środki finansowe. Istotnym elementem jest wykorzystanie planów współpracy z sektorem przygotowywanych przez jednostki samorządu terytorialnego (j.s.t.). Poprzez wspólne decydowanie organizacje będą mogły mieć wpływ na to jak prowadzone są polityki samorządów. Do tej pory kształtowanie polityk publicznych na poziomie zarówno powiatu jak i poszczególnych gmin nie cieszyło się dużym zainteresowaniem organizacji pozarządowych.
  5. Zaproponowano przygotowanie „matrycy”, pomagającej współpracującym w ramach forum organizacjom w połączeniu zasobów i obszarów działań.
  6. Uzgodniono wymianę banerów pomiędzy organizacjami, które wzięły udział w spotkaniu.
  7. Uzgodniono stworzenie portalu (narzędzia) ułatwiającego wolontariuszom dostęp do organizacji. Na terenie powiatu działa wielu aktywistów, którym zależy na trwałej współpracy z organizacjami – nie ograniczającej się jedynie do akcyjności.
  8. Jako jedną z przyszłych wspólnych inicjatyw wskazano organizację na terenie powiatu przychodni dla osób uboższych, realizowaną wg modelu organizacji „Lekarze nadziei” - o której ukazał się artykuł w majowym numerze dwumiesięcznika Się Dzieje!
  9. Uzgodniono cykliczność spotkań poświęconych współpracy organizacji.
  10. Uzgodniono konieczność stworzenia wspólnej strony internetowej.
  11. Uzgodniono dalsze prace nad wspólnymi wystąpieniami wobec władz powiatowych i gminnych w trakcie przygotowywania programów działań i budżetów na rok 2013.
  12. Ustalono konieczność stworzenia wspólnego kalendarza NGO powiatu wyszkowskiego.
  13. Ustalono konieczność wprowadzenia programów partycypacji publicznej na terenie powiatu.
  14. Organizacje rozpoczną poszukiwania budynku miejskiego, który mógłby służyć centrum społecznemu powiatu.
  15. Ustalono termin kolejnego spotkania na 31 maja 2012 roku, w siedzibie Wyszkowskiego Inkubatora Pozarządowego w Wyszkowie na ul. Daszyńskiego 45.

Wzór "fiszki" organizacji obywatelskiej