Konkursy dotacyjne marzec 2012

Informacje o konkursach dla organizacji obywatelskich o terminach składania wniosków w marcu 2012
Nazwa konkursuPOLSKA DOC. DLA MŁODYCH
Termin składania wnioskudo 28 marca 2012
Maksymalna kwota dotacji-
OpisJesteś młodym twórcą, animatorem kultury?
Fotografujesz, kręcisz filmy, tworzysz multimedia?
Traktujesz film dokumentalny, fotografię, multimedia jako sposób opowiadania o otaczającej Cię rzeczywistości?
Chcesz dowiedzieć się jak wykorzystywać film, fotografię i multimedia w pracy z innymi?
Chcesz rozwijać swoje umiejętności pod okiem mistrzów?
Chcesz pracować nad własnym projektem dokumentalnym?
Zgłoś się do projektu Polska.doc. Weź udział w cyklu intensywnych warsztatów, które rozwiną Twoje pasje i pokażą Ci jak przekazywać je innym.
Polska.doc to cykl intermedialnych seminariów dla 30 młodych twórców typu D.I.Y. i początkujących animatorów kultury (18-30 lat). W ramach serii warsztatów uczestnicy rozwiną swoje autorskie projekty fotograficzne, filmowe lub multimedialne pod okiem uznanych profesjonalistów. 20 najlepiej rokujących pomysłów ma szansę na realizację. Program wzmocni także kompetencje uczestników w zakresie realizacji działań animacyjnych i edukacyjnych. Uczestnicy projektu dowiedzą się jak pracować metodami aktywizującymi z wykorzystaniem multimediów. Będą mieli okazję do praktycznego wykorzystania nabytych umiejętności. Część z nich poprowadzi warsztaty filmowe lub fotograficzne pod okiem doświadczonych trenerów.
Organizatorem programu jest Towarzystwo Inicjatyw Twórczych „ę”. Projekt jest realizowany w ramach Youth & Media Programme dzięki wsparciu finansowemu Europejskiej Fundacji Kultury (ECF).
Więcejwww.polska.doc.e.org.pl

Nazwa konkursuLIDERZY PAFW
Termin składania wnioskudo 26 marca 2012
Maksymalna kwota dotacji-
OpisTrwa rekrutacja do VIII edycji Programu Liderzy Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności. Program skierowany jest do osób, które:
-Prowadzą aktywną działalność na rzecz swojego środowiska lokalnego od min. 2 lat;
-Dostrzegają potrzeby zmian w środowisku i angażują innych, by je przeprowadzić;
-Chcą wzmacniać swoją pozycję, by skuteczniej zmieniać rzeczywistość;
-Mają gotowość do pracy nad swoim rozwojem liderskim i planowania go;
-Mają czas, by pracować systematycznie - osoby które zakwalifikują się do programu mają obowiązek odbyć 12 spotkań z tutorem, realizować zadania rozwojowe, wziąć udział w 4 warsztatach oraz wybranej wizycie studyjnej.
Udział w Programie jest bezpłatny. Uczestnicy ponoszą wyłącznie koszt dojazdu do Warszawy na 4 szkolenia, inaugurację i zakończenie Programu.
Więcejwww.liderzy.pl

Nazwa konkursuSENIORZY W AKCJI
Termin składania wniosku25 marca 2012
Maksymalna kwota dotacji5-12 tys. zł.
OpisTowarzystwo Inicjatyw Twórczych „ę” i Polsko-Amerykańska Fundacja Wolności ogłaszają ogólnopolski konkurs dotacyjny „Seniorzy w akcji”. Konkurs skierowany jest do osób 55+ i do par międzypokoleniowych, które chcą zrealizować projekt społeczny w oparciu o osobiste pasje. Program służy wspieraniu inicjatyw, w których aktywnie uczestniczą osoby starsze.
Ze środków konkursu zostaną przyznane dotacje na realizację przedsięwzięć, które angażują osoby starsze do działania na rzecz otoczenia, promują współpracę międzypokoleniową, a także sprzyjają rozwojowi wolontariatu osób starszych.
Realizowane projekty mają pokazywać, że osoby 55+ są aktywnymi członkami społeczności lokalnych, inicjują ciekawe przedsięwzięcia, pomagają w rozwiązywaniu lokalnych problemów, a bariery międzypokoleniowe są często tylko kwestią stereotypów. O dotacje mogą ubiegać się osoby 55+ lub pary międzypokoleniowe (osoba 55+ i osoba w wieku 18-30 lat) poprzez organizację pozarządową czy instytucję, która pełni rolę podmiotu aplikującego o dotację (np. Uniwersytet Trzeciego Wieku, fundacja lub stowarzyszenie, dom kultury).
Więcejseniorzywakcji.pl