Referendum emerytalne - spotkanie informacyjne

10 lutego 2012 (piątek) o godz. 18.00 w Miejsko-Gminnej Bibliotece Publicznej w Wyszkowie
W związku z rządowymi planami wydłużenia wieku emerytalnego, NSZZ „Solidarność” rozpoczęła akcję zbierania podpisów pod wnioskiem o przeprowadzenie referendum, w którym Polacy wypowiedzieliby się, czy chcą emeryturę zgadzają się na reformę planowaną przez Platformę Obywatelską. Inicjatywa „Solidarności” została wsparta także przez inne związki zawodowe oraz organizacje społeczne (m.in. OPZZ, Forum Związków Zawodowych, Solidarność 80 i OZZ Inicjatywa Pracownicza). Fundacja rower.com organizuje w Wyszkowie w ramach Wyszkowskiego Inkubatora Pozarządowego Się Dzieje! spotkanie z zabiegającymi o przeprowadzenie referendum.

Foto

Rząd chce od 2013 roku stopniowo zrównywać i podwyższać wiek emerytalny kobiet i mężczyzn do 67 roku życia. Co cztery miesiące wiek emerytalny przesuwany będzie o kolejny miesiąc, co oznacza że z każdym rokiem każdy Polak i Polka będzie pracował dłużej o trzy miesiące. W przypadku mężczyzn poziom 67 lat zostanie osiągnięty w 2020 r. a w przypadku kobiet – w 2040. Dla kobiety, która ma dziś 50 lat oznacza to pracę dłużej o trzy lata niż do tej pory. Dla kobiety, która ma dzisiaj 39 lat będzie to oznaczało w przyszłości pracę dłużej o 7 lat.

Jak przekonywał w swoim expose premier Donald Tusk, dłuższa praca uratuje budżet przed bankructwem, a nas uchroni od biedy na emeryturze. Przed laty przed bankructwem systemu emerytalnego miało uchronić nas przejście na nowy system emerytalny oparty na indywidualnych kontach emerytalnych. Teraz słyszymy, że tylko długa aktywność zawodowa jest tarczą przed bankructwem.

W opinii organizacji, które zainicjowały zbiórkę podpisów pod referendum, reformy systemu emerytalnego nie mogą podlegać arbitralnym decyzjom polityków i kaprysom rynków finansowych. W tej sprawie powinni wypowiedzieć się Polacy. Referendum ogólnokrajowe to procedura głosowania powszechnego, w ramach którego obywatele wyrażają swoją wolę co do sposobu rozstrzygnięcia konkretnej sprawy. Referendum przeprowadzane jest w najważniejszych dla Polaków sprawach, na terytorium kraju.

Projekt reformy wieku emerytalnego budzi krytykę z wielu powodów: NSZZ „Solidarność” stoi na stanowisku, że podwyższenie wieku emerytalnego nie jest dobrym wyjściem dla deficytu funduszu ubezpieczeń społecznych. Są inne możliwości, bardziej przyjazne. Zdaniem Związku, jednym ze sposobów na poprawę kondycji systemu emerytalnego jest wzrost liczby zatrudnionych, a tym samym – wzrost funduszu emerytalnego. Dlatego po stronie rządu leży obowiązek podejmowania działań i wprowadzania takich rozwiązań, które zwiększą zatrudnienie i tym samym zwiększą ilość środków w systemie emerytalnym. Związek opowiada się także za ujednoliceniem sposobu wnoszenia składek do systemu – m.in. w zakresie stawek od umów zleceń, umów o dzieło i składek płaconych przez osoby prowadzące własną działalność gospodarczą.

Wspierający „Solidarność” w zbiórce podpisów związek zawodowy Inicjatywa Pracownicza zwraca natomiast uwagę na fakt, że wydłużenie wieku emerytalnego jest kolejną próbą przerzucenia na pracowników kosztów kryzysu finansów publicznych – kryzysu wywołanego m.in. przez transfer środków do Otwartych Funduszy Emerytalnych i rozwój „elastycznych form zatrudnienia”. Inicjatywa Pracownicza krytykuje także forsowanie przez rządzących reformy pomimo sprzeciwu jaki budzi ona w społeczeństwie (blisko trzy czwarte dorosłych Polaków wypowiedziało się przeciw podwyższeniu wieku uprawniającego do przejścia na emeryturę w badaniach CBOS).

Więcej informacji o akcji oraz wniosek w sprawie zorganizowania referendum można znaleźć na stronie referendumemerytalne.pl. Osoby, które chcą się włączyć w akcję, mogą wydrukować, wypełnić i podpisać wniosek, a następnie przesłać go na adres Oddziału Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” w Warszawie. Na podanej wyżej stronie można też podpisać się pod petycją do premiera o wstrzymanie prac nad ustawą o podniesieniu wieku emerytalnego do czasu przeprowadzenia ogólnokrajowego referendum w tej sprawie.

Fundacja rower.com zaprasza wszystkich zainteresowanych na spotkanie poświęcone referendum – wezmą w nim udział przedstawiciele związku zawodowego Inicjatywa Pracownicza (www.ozzip.pl). Spotkanie odbędzie się w piątek 10 lutego o godz. 18.00 w Miejsko-Gminnej Bibliotece Publicznej.

Opracował Artur Laskowski
na podstawie informacji zawartych na stronie www.referendumemerytalne.pl oraz www.ozzip.pl

Nagranie ze spotkania informacyjnego nt. referendum emerytalnego

Publikacje prasowe po spotkaniu