Zaangażowana młodzież

(Zam: 15.04.2012 r., godz. 11.34)

Często patrzymy z zazdrością na kraje z długą i nieprzerwaną historią demokracji i tworzenia społeczeństwa obywatelskiego. Nasza historia, tworzona przez wiele dramatycznych okresów burzących dorobek poprzednich pokoleń, jest aktualnie w niepowtarzalnym momencie budowania świadomych podstaw obywatelskiego społeczeństwa. Wspomniane historyczne doświadczenia uczą nas, że społeczeństwo obywatelskie jest absolutna podstawą demokracji. Aby je wykształcić potrzebnie są odpowiednie mechanizmy dające szansę rozwoju inicjatywom społecznym jak i powstania konkretnych impulsów.

Nasze prawo przewiduje aktywizację społeczną na różnych poziomach samorządności. Jedną z możliwości takiej aktywizacji jest zaangażowanie np. młodzieży na lokalnym gruncie samorządowym. Sprowadza się to do możliwości powołania młodzieżowych rad gmin. Zgodnie z art. 5b ustawy z dnia 8 marca 1990 roku o samorządzie gminnym, „Rada gminna na wniosek zainteresowanych środowisk może wyrazić zgodę na utworzenie młodzieżowej rady gminy mającej „charakter konsultacyjny”. Ten ogólny zapis powoduje, że idea młodzieżowych rad gmin wymaga rozpropagowania wśród lokalnych społeczności, a przede wszystkim wśród samorządowców i urzędników gmin.

Zrozumienie dla sensu i znaczenia konsultacji społecznych, konieczność zainteresowania obywateli sprawami publicznymi, jest podstawą dobrze działającego państwa demokratycznego. Prowadzenie akcji propagującej takie rozwiązanie wśród polskich samorządów jest konieczne dla kreowania prawidłowych postaw. Szczególnie istotne jest by do procesu konsultacji społecznych włączyć młodzież. Kolejnym zaś krokiem wynikającym z zaangażowania młodzieży w sprawy gminy jest powołanie i działanie Młodzieżowych Rad Gmin. Decyzje urzędników gminy często nie uwzględniają naturalnych potrzeb młodzieży i je marginalizują. Oparte na demokratycznej idei konsultowanie decyzji z lokalną społecznością umożliwia umocowanie w prawie działań będących wynikiem naturalnej dla młodych obywateli pasji, wrażliwości, empatii i chęci działania.

Aktywne grupy młodzieży działające na polu sportowym w Olsztynie czy Lublinie wykazały, że umiejętne prowadzone konsultacje z ich udziałem pozwalają na korzystne dla gminy i jej mieszańców kierowanie inwestycjami. Przy okazji budowy sklepów wielkopowierzchniowych i centrów handlowych, udział młodych konsultantów pomógł przeforsować pomysł realizacji dobrze zaprojektowanych i zabezpieczonych miejsc do uprawiania sportu – torów bmx i skateparków.

Demokracja w Polsce jest wciąż budowana, pojęcie społeczeństwa obywatelskiego rzadko z kart podręczników nauk społecznych wychodzi do naszej przestrzeni publicznej, a jeżeli już się to udaje, to najczęściej jest interpretowane jako np. możliwość przekazania informacji do Urzędu Skarbowego na temat dochodów sąsiada nieujętych w deklaracji PIT.

Nasze prawo i obyczaje nie są jednak bogate w zapisy umożliwiające szerszą aktywizację społeczeństwa, zwłaszcza młodzieży. Samo pojęcie polityki młodzieżowej jest młode, ponieważ istnieje od 2001 roku. Jest efektem koniecznej implementacji europejskich norm. W Unii Europejskiej Młodzieżowe Rady (ang. Youth Council) są popularnym sposobem konsultacji społecznych oraz aktywizacji młodzieży. W Islandii, chociaż nie jest ona oficjalnym członkiem UE, funkcjonują Młodzieżowe Rady osiedli i miast. Działają bardzo dobrze, ponieważ władze wiedzą, do czego one służą. U nas pomysły tego typu niestety dopiero raczkują.

Grzegorz Chłopicki

Napisz komentarz

• Treść komentarza powinna być związana z tematem artykułu.
  • Komentarze ukazują się dopiero po uzyskaniu akceptacji administratora.
  • Komentarze naruszające netykietę nie będą publikowane.
  • Komentarze promujące własne np. strony, produkty itp. nie będą publikowane.