Spotkanie z Warszawską Kooperatywą Spożywczą

25 kwietnia 2012 (środa) o godz. 18.30 w Miejsko-Gminnej Bibliotece Publicznej w Wyszkowie
Warszawska Kooperatywa Spożywcza to inicjatywa konsumentów, którzy chcą budować sprawiedliwą, demokratyczną i ekologiczną gospodarkę. Chcemy jeść zdrową żywność za sprawiedliwe ceny. Budujemy sieć współpracy producentów i konsumentów, w której celem jest zaspokajanie potrzeb, a nie zysk. Staramy się, aby kupowane przez nas produkty w coraz większym stopniu pochodziły z upraw ekologicznych, spełniały standardy etyczne, omijały pośredników i zachowywały niską cenę.

Spotkanie adresowane jest do organizacji obywatelskich powiatu wyszkowskiego i osób, które cenią sobie aktywność obywatelską – troszczą się o budowę społeczeństwa obywatelskiego i rozwój demokracji lokalnej. Organizowane jest w ramach projektu dofinansowanego ze środków europejskich w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.

Spotkanie z przedstawicielami Warszawskiej Kooperatywy Spożywczej

25 kwietnia 2012 (środa) godz. 18.30
Miejsko-Gminna Biblioteka Publiczna, ul. Sowińskiego 80
sala nr 33 (III piętro)

Warszawska Kooperatywa Spożywcza

Jeść zdrową żywność za sprawiedliwe ceny!

Wszystkich, którzy mają dość wysokich cen żywności i chcą to zmienić zaprasza Wyszkowski Inkubator Pozarządowy Fundacji rower.com na spotkanie do wyszkowskiej biblioteki w środę 25 kwietnia na godz. 18.30.

Gościem spotkania będą przedstawiciele Warszawskiej Kooperatywy Spożywczej. To inicjatywa konsumentów, którzy chcą budować sprawiedliwą, demokratyczną i ekologiczną gospodarkę. Budują sieć współpracy producentów i konsumentów, w której celem jest zaspokajanie potrzeb, a nie zysk.

Członkowie kooperatywy starają się, aby kupowane przez nich produkty pochodziły głównie z upraw ekologicznych, spełniały standardy etyczne, omijały pośredników i zachowywały niską cenę. Działają od stycznia 2010 roku.

Ich celem jest stworzenie alternatywy dla wszechogarniającego systemu kapitalistycznego. Mają nadzieję, że w przyszłości kooperatywy konsumenckie będą stanowić punkt wyjścia do tworzenia innych form działalności gospodarczej, takich jak spółdzielnie pracy czy spółdzielnie mieszkaniowe.

Uczestnictwo w Kooperatywie to przede wszystkim duże oszczędności dla domowego budżetu. Marże pośredników są bardzo wysokie. Towar kupiony od rolnika lub na giełdzie rolnej jest nawet o połowę tańszy niż w sklepie. W przeciwieństwie do jedzenia z hipermarketu mamy znaczą kontrolę nad jakością i świeżością produktów, które kupujemy. Kooperatywa buduje sieć producentów rolnych, z którymi bezpośrednio współpracuje, uzyskując wpływ na sposób produkcji i jakość żywności oraz będziemy wstanie utrzymywać stosunkowo niskie ceny. Ważne jest, by budować z producentami bliskie relacje, oparte o wzajemne poszanowanie, dialog i sprawiedliwy handel.

Kooperatywa to nie tylko tanie i ekologiczne zakupy – ale także przedsięwzięcie społeczno-polityczne. Oprócz zaspokajania swoich potrzeb żywieniowych jest też instytucją socjalno-oświatową. Wspólne oszczędności – 10% od sumy zakupów każdej z osób – trafiają do funduszu gromadzkiego. Finansowana jest z niego pomoc socjalna, a także działalność edukacyjna.

Kooperatywę spożywczą może założyć każdy! Wystarczy dosłownie kilka osób – od takiej grupy zaczęła się w styczniu 2010 historia warszawskiej kooperatywy. Potrzebny jest samochód i miejsce, gdzie kooperatywa będzie się spotykać, aby odebrać towar, rozliczyć się i porozmawiać. Kilka miesięcy temu w ten sposób powstała (i działa z sukcesami) nasza siostrzana Kooperatywa Spożywcza w Łodzi. Czas założyć Kooperatywę w Wyszkowie!

Oprac. Artur Laskowski