Szanse młodych wyszkowian

(Zam: 15.03.2012 r., godz. 12.55)

W życiu każdego młodego człowieka przychodzi czas, kiedy kończy edukację i musi sobie zorganizować dorosłe życie – znaleźć pracę, mieszkanie, usamodzielnić się i dalej rozwijać. Jak trudny jest to czas, nie trzeba mówić. Jak trudno o zatrudnienie w młodym wieku, każdy wie. Jednak w największej mierze to, jak sobie radzą młodzi ludzie w tym trudnym czasie, zależy od ich zaradności i determinacji.

Jakie są szanse na rozwój, znaleźnie pracy czy mieszkania przez młodych, wkraczających w dorosłe życie ludzi w Wyszkowie? Ani mniejsze, ani większe niż w innym podobnym mieście. Oczywiście w dużych aglomeracjach, takich jak na przykład Warszawa, możliwości są większe. Jeszcze większe możliwości stwarza wyjazd zagranicę. Najtrudniejsza wydaje się być sytuacja na wsi, chociaż tam dostępne są programy unijne, które wyrównują szanse. Sytuacja naszego miasta nie jest więc wyjątkowa.

Znaczna część młodzieży po skończeniu szkoły średniej w Wyszkowie wyjeżdża na studia do któregoś z dużych miast i tam spędza kilka lat zdobywając wyższe wykształcenie i rozkoszując się studenckim życiem. A potem, gdy już mają tytuł magistra w kieszeni, albo wracają do Wyszkowa, aby tu rozpocząć swoją karierę zawodową i spędzić kolejne lata życia, albo zostają w mieście, w którym studiowali (najczęściej jest to oczywiście Warszawa) i tam układają sobie życie.

Słyszy się dużo narzekań, że w naszym mieście nie ma perspektyw dla młodych ludzi, jednak ci, którzy zdobyli wyższe wykształcenie w innym mieście, najczęściej tu wracają i tutaj się osiedlają, nawet jeśli pracują w Warszawie. Bo jednak szanse na dorobienie się własnego mieszkania w Wyszkowie są znacznie większe niż w dużych i droższych miastach. Jest też ogromna grupa wyszkowian, którzy nie wyjechali stąd na studia do innego miasta. Żyją tu od urodzenia i donikąd nie uciekają, bo mają tu pracę, dom i nie widzą swojej przyszłości nigdzie indziej.

Tak więc i w Wyszkowie młodzi ludzie mają szansę realizować się zawodowo. Z drugiej jednak strony zależy to też od wykształcenia każdego człowieka i tego, w jakim kierunku chce się rozwijać. Często niemożliwe jest znalezienie pracy w zawodzie zgodnym z wykształceniem. W dużym mieście możliwości pod tym względem są większe, ale też nie stuprocentowe. Osoby, które nie widzą szansy na robienie w Wyszkowie tego, co jest ich pasją, czym się interesują i czemu poświęcili swoje studia, po prostu tu nie wracają, bo w Warszawie na przykład, mogą się realizować i rozwijać zgodnie ze swoimi upodobaniami.

Trzeba jednak też wyraźnie zaznaczyć, że rozwój zawodowy młodych ludzi nie musi opierać się tylko na możliwościach, jakie są dostępne w mieście. Oni sami powinni sobie te możliwości stwarzać. Sami muszą pokazać, ile są warci, nawet, jeżeli na początku nie będzie to przynosiło wielkich korzyści finansowych. To młodzi powinni podejmować inicjatywy, które pozwolą rozpocząć karierę zawodową i dadzą szansę rozwijania swoich zainteresowań i pasji albo chociaż w jakimś stopniu są z nimi związane. I Wyszków nie jest złym miejscem na tego typu przedsięwzięcia. Co zresztą w ostatnim czasie widać. Tym bardziej, że w gospodarce komputerowo-informatycznej narzędzia pracy są dostępne właściwie za darmo. Do tego funkcjonują programy wspierające młodych przedsiębiorców rozpoczynających działalność.

Zdobycie pracy, która daje satysfakcję, nie jest łatwe, ale nie można narzekać na brak perspektyw. W takim mieście, jak Wyszków, można się rozwijać zgodnie ze swoimi zainteresowaniami, trzeba mieć tylko wystarczająco dużo determinacji i chęci i potrafić maksymalnie wykorzystywać swoje możliwości albo mieć odwagę, by samemu sobie te możliwości stwarzać. I to w jakim mieście się żyje, nie ma większego znaczenia. Możliwości są wszędzie, trzeba tylko próbować.

Łukasz Karolewski

Napisz komentarz

• Treść komentarza powinna być związana z tematem artykułu.
  • Komentarze ukazują się dopiero po uzyskaniu akceptacji administratora.
  • Komentarze naruszające netykietę nie będą publikowane.
  • Komentarze promujące własne np. strony, produkty itp. nie będą publikowane.