Remember, remember the fifth of November

(Zam: 29.10.2013 r., godz. 08.22)

W dniu piątego listopada – rocznicę spisku prochowego – na ulice miast całego świata wyszły marsze miliona masek. W ponad 400 miastach świata, w tym również w Polsce, protestujący w charakterystycznych maskach Guy'a Fawkesa wznieśli na sztandarach hasła przeciwko niesprawiedliwości, korupcji, tyranii oraz GMO.

Protesty odbyły się w Japonii, Australii, Nowej Zelandii, Nigerii, Meksyku, Holadnii, Turcji, Grecji, Irlandii, Serbii, Szwajcarii, Brazylii, Kanadzie oraz we Włoszech. Demonstracje odbyły się również w polskich miastach, takich jak Poznań, Wrocław, Częstochowa, Bydgoszcz czy w Warszawie na Placu Zamkowym. „Marsz Miliona Masek” nie bez powodu był zaplanowany właśnie na 5 listopada. W Wielkiej Brytanii jest to Dzień Guy'a Fawkesa, który w 1605 r. próbował wysadzić w powietrze Parlament. Historię tę przedstawiono w filmie „V jak Vendetta”.

Protestujący na całym świecie sprzeciwiali się prowadzeniu masowych podsłuchów – głównie przez amerykański program NSA, niesprawiedliwości, szpiegowaniu społeczeństw, wprowadzaniu żywności modyfikowanej genetycznie. W niektórych krajach, jak w Polsce, hasła miały charakter polityczny i antyrządowy. Ta globalna manifestacja niezadowolonego społeczeństwa wywodzi się z ruchu Anonymous, który szerszej opinii dał się poznać podczas protestów przeciw ACTA.

Anonymous jest symbolem nowoczesnego protestu obywatelskiego. Formuła tego protestu jest ściśle związana z internetem. Anonymous jest globalną, zdecentralizowaną grupą aktywistów internetowych sprzeciwiającą się ograniczaniu wolności obywatelskich. Nazwa pochodzi od anonimowości użytkowników internetu. W 2012 r. magazyn „Time” zaliczył grupę Anonymous do 100 najbardziej wpływowych osób na świecie. Akcje przypisywane grupie są wykonywane przez pojedyncze osoby lub ich grupy, które działają pod wspólnym szyldem. Swoje korzenie mają w działaniach hakerskich mających ośmieszyć lub uniemożliwić działania instytucji rządowych zamierzających ograniczyć internet oraz dużych korporacji. Wieloetapowe i zaplanowane akcje Anonymous noszą nazwę operacji. Niektóre z działań hakerów mają charakter prześmiewczy, inne pomagają społeczeństwom żyjącym w państwach autorytarnych. Manifesty ludzi utożsamiających się z grupą najczęściej zaczynają się od zdań: „Witajcie, obywatele świata. Jesteśmy Anonymous. Jesteśmy Legionem. Nie przebaczamy. Nie zapominamy. Spodziewajcie się nas”.

Grupa ta stworzyła hasło: „Obywatele nie powinni bać się swoich rządów. Rządy powinny bać się swoich obywateli”.
Marsz miliona masek odbył się w Rzeszowie, Szczecinie, Białymstoku, Kielcach, Zielonej Górze, Gdańsku, Lublinie, Łodzi, Koszalinie, Olsztynie, Bydgoszczy, Wrocławiu, Poznaniu, Krakowie, Warszawie i Częstochowie.

Nawoływanie do udziału w marszu odbywało się pod hasłem upadającego, naruszonego kryzysem systemu opartego na kredytowanym konsumpcjonizmie i równoczesnym zacieśnianiu kontroli nad obywatelami. Coraz większemu odseparowaniu rządów od obywateli. Milcząca większość jest mniejszością, gdy jest niesłyszana. I to według Anonymous zmieni się począwszy od 5 listopada.

Dagmara Chłopicka