Stowarzyszenie „Ważna Róża” dla niepełnosprawnych

(Zam: 24.10.2013 r., godz. 17.11)

Obszernie pisaliśmy w poprzednim wydaniu „Się Dzieje” o wdrażaniu w powiecie wyszkowskim postanowień ratyfikowanej przez Polskę międzynarodowej Konwencji o prawach osób z niepełnosprawnościami. Przytaczaliśmy wypowiedzi przedstawicieli organizacji pozarządowych działających na rzecz osób z niepełnosprawnościami m.in. na temat tego, co sami zamierzają zrobić w tym względzie. Drukujemy poniżej szerszą wypowiedź na ten temat Jana Woźniaka, prezesa Stowarzyszenia „Ważna Róża”.

Na powiatowej konferencji, która odbyła się w czerwcu 2013 r. pod hasłem „Konwencja Praw Osób z Niepełnosprawnościami – początek nowej ery”, zgłosiliśmy kilka wniosków opartych na założeniach i przesłaniu Konwencji o prawach osób z niepełnosprawnościami do programu współpracy powiatu wyszkowskiego z organizacjami pozarządowymi. Oto one:
1. Powołanie (wyznaczenie) w strukturach samorządowych osoby lub jednostki, której zadaniem byłaby koordynacja wszystkich działań podejmowanych przez poszczególne samorządy powiatu wyszkowskiego, organizacje pozarządowe i inne podmioty na rzecz osób z niepełnosprawnościami, a także zbieranie i systematyzowanie wiedzy na temat tych osób.
2. Wypracowanie wniosków średnio- i długoterminowych wynikających z informacji i działań podejmowanych na rzecz osób z niepełnosprawnościami, umieszczenie ich w strategiach rozwoju gmin i powiatu, a następnie zabezpieczenie środków w budżetach samorządów gminnych i powiatowym na realizację zadań służących poprawie sytuacji osób z niepełnosprawnościami.
3. Zlecanie przez jednostki samorządowe gminne i powiatowe zadań (różnych) z zakresu polityki społecznej do realizacji organizacjom społecznym w formie konkursów – jak udowodniono jest to zdecydowanie tańsza metoda niż realizacja przez jednostki samorządowe tych samych zadań.
4. Rozliczanie się z realizacji zadań na rzecz osób z niepełnosprawnościami zapisanych obecnie w strategiach rozwoju gmin i powiatu, a także strategiach rozwiązywania problemów społecznych.
5. Wprowadzenie, jako stałej formy współpracy, regularnych spotkań przedstawicieli samorządów gminnych i powiatowego oraz organizacji pozarządowych (przynajmniej raz w roku) w celu omówienia, rozliczenia i zaplanowania działań służących środowisku osób z niepełnosprawnościami.

Wiemy, że powiat wyszkowski, gmina Wyszków i inne gminy powiatu mają ograniczoną ilość środków finansowych na realizację wszystkich zadań, w tym na wpieranie osób z niepełnosprawnościami, ale środki takie są. Sformułowane wyżej wnioski mogą tylko i wyłącznie pomóc w ich jak najefektywniejszym wydatkowaniu.

Projekt programu współpracy samorządu powiatowego z organizacjami pozarządowymi na 2014 r. jest poprawny. Wśród zadań priorytetowych, na wydatkowanie których powiat wyszkowski ma zamiar wyasygnować środki, znalazło się „wspieranie osób niepełnosprawnych” (swoją drogą mam nadzieję, że to zadanie wymienione na miejscu trzecim nie jest mniej ważne dla zarządu powiatu niż promocja zdrowia i kultury fizycznej i turystyki). Czekamy teraz na poparcie tych deklaracji w prowizorium budżetowym na 2014 r., aby słowa tytułu konferencji zorganizowanej niedawno na rzecz osób z niepełnosprawnościami „początek nowej ery” znalazły odzwierciedlenie we wzroście nakładów na ten cel.

Sądziłem, że temu tematowi miało być poświęcone spotkanie z przedstawicielami organizacji pozarządowych, do którego doszło 16 października. Że tym razem będzie inaczej, niż na podobnym spotkaniu w ubiegłym roku, gdy dowiedzieliśmy się, że budżet powiatu wyszkowskiego na pomoc osobom z niepełnosprawnościami wynosić będzie 10 tys. zł – na cały rok dla wszystkich wyszkowskich organizacji zajmujących się osobami z różnymi niepełnosprawnościami. Gdyby przeliczyć tę kwotę na ilość osób, dla których pomoc ma być przeznaczona, wyniosłaby nie więcej niż 10 zł na osobę na rok!

Mówiłem wtedy, że nie ma sensu rozdrabniać tak małego budżetu na kilkanaście czy nawet kilka organizacji, bo to się mija się z celem. Obsługa dotacji w wysokości 2 tys. zł kosztuje tyle samo, co dotacji wielokrotnie wyższej, a przede wszystkim więcej, niż wartość samej dotacji. Czy chodzi tylko o tzw. zatkanie oczu i zademonstrowanie, że „my, powiat, pomagamy niepełnosprawnym”?

Przecież tu nie chodzi o sławę tego, kto pomaga, ale komu i jak pomaga. I o racjonalność i efektywność wydawania środków publicznych, szczególnie wtedy, gdy są skromne.

Chcemy się włączyć we wspólne dzieło wspierania osób z niepełnosprawnościami, by żyło się im lepiej, łatwiej, przyjaźniej. Chcemy im zapewnić pełny i efektywny udział w życiu społecznym na zasadach równości z innymi. Ale oczekujemy poszanowania naszego głosu przez służby publiczne. Jeśli nasz głos nie będzie wysłuchany, trudno będzie od nas oczekiwać, byśmy uczestniczyli w spotkaniach organizowanych, rzekomo, dla dobra niepełnosprawnych, a kończących się wciąż na słowach i obietnicach. Ale nie poprzestaniemy upominać się o wywiązywanie się z obowiązków wynikających z Konwencji o prawach osób z niepełnosprawnościami. Będziemy przyglądać się działaniom służb publicznych, samorządu, ewentualnie zaniechaniu działań – monitorować, nagłaśniać dobre, ale także i złe praktyki. Bo to przede wszystkim państwo polskie i lokalne samorządy są odpowiedzialne za to, że osoby z niepełnosprawnością nie mogą korzystać z praw im zagwarantowanych na równi z osobami pełnosprawnymi. Stanowi o tym Konwencja o prawach osób z niepełnosprawnościami, akt prawa międzynarodowego ważniejszy od wszystkich ustaw, który przenosi na nie odpowiedzialność za ten stan rzeczy, zdejmując go jednocześnie z samych osób z niepełnosprawnością.

Naszą powinnością jest dążyć do jak najszybszego wprowadzenia w życie zapisów Konwencji. Przy współpracy i wzajemnym zrozumieniu. Bez tego nie zbudujemy profesjonalnego systemu wsparcia dla osób z niepełnosprawnościami. A takich osób w naszym kraju, powiecie, z roku na rok szybko przybywa. Za chwilę mnie i Ciebie, drogi czytelniku tych słów, ten problem może dotknąć osobiście.

Stowarzyszenie „Ważna Róża” już zaczęło budować podwaliny takiego systemu, co ważne – w partnerstwie z innymi organizacjami i instytucjami. Realizujemy obecnie trzy projekty, staramy się o realizację czwartego. Pierwszy projekt dotyczy aktywizacji społecznej osób z niepełnosprawnościami i ich rodzin. Grupy niepełnosprawnych przygotowują się do pokazu swoich umiejętności podczas uroczystej gali finałowej, która będzie miała miejsce 16 listopada w wyszkowskim ośrodku kultury. W nagrodę czeka ich wiele atrakcji (wycieczek do teatru, kina itd.). Środki na realizację projektu pozyskano z Zarządu Województwa Mazowieckiego. Drugi projekt pt. „Łączy nas teatr” polega na przeprowadzeniu cyklu warsztatów teatralnych z niepełnosprawną młodzieżą i wystawieniu przestawienia (grant z Programu „Działaj Lokalnie”). Trzeci zatytułowany „Środowiskowy program na rzecz rozwiązywania problemów osób z niepełnosprawnością w powiecie wyszkowskim” służy opracowaniu wstępnej diagnozy sytuacji życiowej, kwalifikacji, kompetencji, potrzeb i możliwości podejmowania aktywności społecznej przez osoby niepełnosprawne. Dofinansowany jest przez Wojewodę Mazowieckiego. Łączna wartość dotacji pozyskanych na realizację wymienionych projektów wynosi blisko 73 tys. zł

Liczymy, że podmioty publiczne włączą się w podjęte przez nas dzieło – jak to uczyniły Ośrodek Pomocy Społecznej w Wyszkowie, Środowiskowy Dom Samopomocy „Soteria”, Koło w Wyszkowie Polskiego Stowarzyszenia na Rzecz Osób z Upośledzeniem Umysłowym. Aby zbudować efektywny system pomocy osobom z niepełnosprawnościami jesteśmy skazani na współpracę, gdyż w pojedynkę niewiele dokonamy. Proszę, działajmy wspólnie!

Podpisano: Jan Woźniak, prezes Zarządu Stowarzyszenia „Ważna Róża”

Oprac. Artur Laskowski