Ja i sąsiedztwo/społeczność/samorząd

(Zam: 07.07.2013 r., godz. 15.59)

W dniach 23-25 maja br. w Marózie w woj. warmińsko-mazurskim na corocznym spotkaniu zrzeszającym organizacje działające na obszarach wiejskich i małych miast spotkało się około 420 osób z całej Polski. W tym roku Maróz gościł: liderów środowisk lokalnych, grupy nieformalne, członków stowarzyszeń i fundacji, sołtysów i radnych, Koła Gospodyń Wiejskich, Ochotnicze Straże Pożarne, pracowników bibliotek, ekspertów i organizatorów.

Dwunaste już Spotkanie organizacji działających na obszarach wiejskich odbyło się pod hasłem „Ja i sąsiedztwo/społeczność/samorząd”. Powiat wyszkowski na spotkaniu w Marózie reprezentowały dwie animatorki społeczne z gminy Somianka: Elżbieta Zając i Hanna Główczyk, które zakwalifikowały się do uczestnictwa.
W Marózie wspólnie szukano odpowiedzi na pytania o udział obywateli w życiu publicznym: jak być aktywnym obywatelem? Jak dobrze uczestniczyć w życiu publicznym? Czym jest przestrzeń obywatelska i jak ją dobrze zagospodarować wspólnie z samorządem? Jak zaangażowanie mieszkańców w życie publiczne przyczynia się do poprawy jakości życia
i sprawia, że dana wspólnota rozwija się szybciej i lepiej?

Wykład inauguracyjny pt. „Ja – my, obywatel – wspólnota” wygłosili Ludwika i Henryk Wujec. Od czwartkowego popołudnia do sobotniego poranka goście spotkania w Marózie uczestniczyli w różnorodnych zajęciach. Były to m.in. warsztaty opracowane w oparciu o doświadczenia akcji „Masz głos, masz wybór” prowadzonej przez Fundację im. Stefana Batorego:
1. Obywatel i obywatelka dobrze poinformowani. Prawo do informacji w twojej gminie i sołectwie (prowadzenie: Stowarzyszenie Liderów Lokalnych Grup Obywatelskich).
2. Fundusz sołecki (prowadzenie: Stowarzyszenie Liderów Lokalnych Grup Obywatelskich).
3. Jak stworzyć przyjazne miejsca (prowadzenie: Pracownia Zrównoważonego Rozwoju).
4. Inicjatywa lokalna (prowadzenie: Centrum Promocji i Rozwoju Inicjatyw Obywatelskich OPUS).
5. Dostępny Samorząd (prowadzenie: Szkoła Liderów).
6. Młodzieżowe Rady Gmin. Warsztat dla początkujących (prowadzenie: Fundacja Civis Polonus).
7. Młodzieżowe Rady Gmin a działania konsultacyjne i doradcze – dla zaawansowanych (prowadzenie: Fundacja Civis Polonus).
8. Lokalne spotkania o budżecie gminnym (prowadzenie: Szkoła Liderów).

Część zagadnień omawiana była w formie wykładów, którym towarzyszyły dyskusje. Tegoroczne tematy to:
1. rola organizacji jako pośredników w komunikacji władza – obywatel; miejsce organizacji na „mapie” społecznej w gminie;
2. konflikty jako zwyczajne elementy demokracji i pożytki z nich płynące;
3. budżet obywatelski : na co i jak mogą wpłynąć mieszkańcy, a jak to wygląda w oczach wójta;
4. możliwości aktywności obywatelskiej: wykorzystanie praw obywatelskich ¬– mechanizmy obowiązujące w prawie: jak mogą wykorzystać je obywatele, by uczynić swój głos słyszanym i mieć wpływ na decyzje władz lokalnych,
5. dostęp do informacji publicznej (np. jak napisać wniosek do gminy o udzielenie niezbędnych informacji).

Trzecią formą zajęć były „dobre praktyki” prowadzone przez osoby, które z powodzeniem zrealizowały konkretne przedsięwzięcia wpisujące się w temat spotkania. Ta część spotkania jak zwykle cieszyła się największą popularnością, stanowi bowiem źródło inspiracji i pomysłów do konkretnej pracy. Goście Maróza mieli okazję zapoznać się z doświadczeniami lokalnych liderów na temat: integracji mieszkańców wsi, referendów, przywództwa kobiet w społecznościach lokalnych, zagospodarowania przestrzeni, rozliczania funduszy sołeckich, pracy z młodzieżą na przykładzie działalności Młodzieżowych Rad Gminy, rozwoju lokalnego na przykładzie regionu Blekinge w południowej Szwecji, wiosek tematycznych, współpracy między urzędem gminy a organizacjami pozarządowymi (na przykładzie gminy Miejsce Piastowe), roli radnych i ich otwartości na społeczeństwo – w jaki sposób przekonać radnych, aby pełnili regularne dyżury nie tylko w urzędach gminy.

Tradycyjnie już organizatorami spotkania w Marózie były: Fundacja Wspomagania Wsi i Nidzicka Fundacja Rozwoju NIDA. Spotkanie współfinansowane jest przez Fundację Wspomagania Wsi i Polsko-Amerykańską Fundację Wolności. Spotkanie odbyło się pod honorowym patronatem Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej. W specjalnym liście skierowanym do uczestników spotkania szef kancelarii Prezydenta Jacek Michałowski pogratulował i podziękował za pracę wszystkich liderów, „która zaszczepia ideę Działania Razem i ma na celu zachęcanie i inspirowanie do aktywności obywatelskiej i angażowania mieszkańców w sprawy naszych lokalnych wspólnot”.

Podsumowanie spotkań z wcześniejszych lat dostępne są na stronie www.witrynawiejska.org.pl i www.fww.org.pl oraz na profilu Fundacji Wspomagania Wsi na portalu Facebook www.facebook.com/fundacja.wspomagania.wsi. Zarejestrowane wykłady z poprzednich spotkań (w formacie wideo i mp3) dostępne są także na portalu www.wszechnica.org.pl

Danuta Laskowska