Wiedza z certyfikatem

(Zam: 28.05.2013 r., godz. 10.16)

Towarzystwo Wiedzy Powszechnej jest organizacją działającą w Polsce od 1950 r., Wyszkowski Oddział Regionalny TWP powstał w maju 2000 r. Jest jednym z dwudziestu placówek TWP funkcjonujących w kraju. Rejonem działania w zakresie kształcenia dorosłych oddział obejmuje trzy powiaty: wyszkowski, pułtuski
i wołomiński, natomiast jeśli chodzi o Centrum Doskonalenia Nauczycieli – jest to obszar całego województwa mazowieckiego. Wyszkowską placówkę przedstawiają: Zofia Marciniak – dyrektor Oddziału Regionalnego TWP w Wyszkowie oraz Ryszard Marciniak – dyrektor szkół TWP.

- Pani dyrektor, proszę powiedzieć, w czym specjalizuje się TWP?
- Jedną z form prowadzonej działalności jest ustawiczne kształcenie dorosłych. Obecnie około 230 naszych dorosłych słuchaczy kształci się w szkołach TWP: 2-letnim Uzupełniającym Liceum Ogólnokształcącym dla Dorosłych na podbudowie szkoły zawodowej, Liceum Ogólnokształcącym dla Dorosłych na podbudowie gimnazjum lub ośmioletniej szkoły podstawowej oraz w Szkole Policealnej w zawodzie technik rachunkowości. Liceum pozwala dorosłym zdobyć wykształcenie średnie, a także daje szansę na zdanie matury. Nasze szkoły są placówkami niepublicznymi z uprawnieniami szkól publicznych.

- Co, zdaniem pana dyrektora, wyróżnia TWP spośród szerokiej oferty szkół dla dorosłych?
- Markę wyszkowskiego oddziału TWP budują przede wszystkim nauczyciele: dobrzy, sprawdzeni pedagodzy z wielu szkół powiatu wyszkowskiego i pułtuskiego. Zatrudniamy profesjonalną, wykwalifikowaną, sprawdzoną i kompetentną kadrę pedagogiczną, która wspomaga słuchaczy nie tylko w zdobywaniu wiedzy ogólnej, ale także w rozwijaniu innych umiejętności i zainteresowań. Jako pozarządowe stowarzyszenie oświatowe mamy możliwość doboru kadry, zatrudniamy nauczycieli na umowę zlecenie. W placówce jest miejsce dla tych pedagogów, którzy wykazują zapał do pracy, chcą na stałe się z nami związać, co znacznie podnosi prestiż naszych działań. W gronie nauczycieli są osoby, które pracują od początku istnienia szkół do dzisiaj. Jako stowarzyszenie inwestujemy w swoją kadrę, prowadziliśmy dla nich bezpłatne kursy i szkolenia w zakresie kształcenia dorosłych.

- Czy to właściwie dobrana kadra jest gwarancją sukcesów słuchaczy?
- Na pewno w znacznym stopniu tak. Mamy 725 absolwentów liceum. Naszymi osiągnięciami jest stuprocentowa zdawalność na maturze w latach 2010, 2011 i 2012 oraz stuprocentowa zdawalność na egzaminie potwierdzającym kwalifikacje w zawodzie technik rachunkowości w 2010 i 2012 r.
Swoich słuchaczy staramy się zachęcać także w inny sposób. Słuchacze wyróżniający się w nauce uzyskując średnią ocen w LO powyżej 4,0; a w Szkole Policealnej powyżej 4,5; otrzymują stypendium motywacyjne oraz nagrody książkowe i wyróżnienia za stuprocentową frekwencję. Udało nam się wypracować takie metody współpracy ze słuchaczami, że są semestry, na których słuchacze uzyskują 100 % frekwencji przez kilka miesięcy i za cały semestr. Są semestry, gdzie słuchacze mają ponad dziewięćdziesięcioprocentową frekwencję, to jest więcej niż w wielu szkołach dziennych.

- Czy TWP uczestniczy w realizacji projektów unijnych wspierających rozwój?
- Nasi słuchacze być może zdawali wspaniale maturę, o czym wspominaliśmy wcześniej, ponieważ przez kolejne dwa lata były prowadzone zajęcia z projektu unijnego. Najpierw w liceum realizowany był projekt „Wykształcenie w cenie”, a potem drugi projekt „Kierunek sukces – wiem więcej”. Nasi słuchacze mogli skorzystać z dodatkowych zajęć z języka angielskiego, przedsiębiorczości, informatyki i matematyki. Projekty te realizowaliśmy wspólnie z oddziałem TWP w Lublinie.

- Słuchacze podejmujący naukę w państwa szkołach mają wręcz komfortowe warunki, aby doskonale przygotować się do kontynuowania nauki na wyższych uczelniach
i w szkołach policealnych.
- Nasi dorośli słuchacze mogą w miłej, przyjaznej atmosferze uzupełniać swoje wykształcenie, korzystać z kursów przygotowujących do egzaminów zewnętrznych, a także otrzymać pomoc materialną. Wychodząc naprzeciw potrzebom i oczekiwaniom słuchaczy, zwiększyliśmy liczbę godzin z przedmiotów maturalnych, zwłaszcza z języka angielskiego, języka polskiego i matematyki. Jako placówka oświatowa zapewniamy także podręczniki i szkolną bibliotekę. Warto podkreślić, że słuchacze, którzy znaleźli się w trudnej sytuacji materialnej otrzymują pomoc i są częściowo lub całkowicie zwolnieni z opłat czesnego za szkołę. Pragnę nadmienić, że szkoła policealna jest bezpłatna. Ważne jest, że rekrutacja do naszych szkół prowadzona jest dwa razy w roku. Zajęcia edukacyjne dla naszych słuchaczy prowadzone są w dogodnych miejscach: w Gimnazjum nr 2 w Wyszkowie, przy ul. Sowińskiego 55 i w siedzibie TWP przy ul. 3 Maja 12/1A. Szczególną uwagę zwracamy na stosunki panujące w szkole, na rodzinną, serdeczną atmosferę, ale jednocześnie zależy nam na tym, aby słuchacze uzyskali odpowiednią jakość wiedzy. Z pełną odpowiedzialnością mogę powiedzieć, że słuchacze, którzy decydują się na egzamin maturalny są do niego dobrze przygotowywani.

- TWP jest placówką, która doskonali również nauczycieli.
- Tak, prowadzimy Centrum Doskonalenia Nauczycieli (CDN), w ramach którego realizowane są kursy kwalifikacyjne i doskonalące, warsztaty, szkolenia i konferencje metodyczne dla nauczycieli województwa mazowieckiego. 227 absolwentów szkół wyższych zdobyło przygotowanie pedagogiczne w ramach kursu kwalifikacyjnego dla czynnych zawodowo nauczycieli. Kwalifikacyjny kurs dla oświatowej kadry kierowniczej ukończyło 118 nauczycieli, duża grupa to dyrektorzy szkół i placówek oświatowych z naszego regionu. Ogólnie ponad 8,9 tys. nauczycieli skorzystało z naszych kursów doskonalących i szkoleń.

- Gdzie odbywają się zajęcia dla nauczycieli i kto je prowadzi?
- Najwięcej kursów i szkoleń zorganizowaliśmy w TWP, choć to nie jest reguła. Organizujemy je także w różnych szkołach i przedszkolach. W CDN zajęcia prowadzą wykładowcy z wyższych uczelni, pracownicy kuratorium, Ośrodka Rozwoju Edukacji w Warszawie, Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej w Wyszkowie i Ostrowi Mazowieckiej oraz liczna grupa dyrektorów i nauczycieli z długoletnim doświadczeniem.

- W jaki sposób powstaje oferta działalności kursowej, którą państwo prowadzicie?
- Prawie ze wszystkich szkoleń i kursów przeprowadzamy ewaluację, gdzie jest również zapytanie „Jakie kursy i szkolenia Państwa interesują”? W związku z tym wiem, jakie są jeszcze oczekiwania co do kolejnych szkoleń i kursów, ale najważniejszym wyznacznikiem działań są priorytety Mazowieckiego Kuratora Oświaty w zakresie doskonalenia zawodowego nauczycieli województwa mazowieckiego na dany rok oraz podstawowe kierunki realizacji polityki oświatowej państwa w roku szkolnym.

- Pani dyrektor, jak określiłaby pani najważniejszy priorytet działań TWP?
- Naszą misją jest świadczenie usług edukacyjnych na najwyższym poziomie.
W grudniu 2006 r. Towarzystwo Wiedzy Powszechnej Oddział Regionalny w Wyszkowie zostało po raz pierwszy wyróżnione przez Europejskie Centrum Jakości i Promocji Regionalnej tytułem Laureata i otrzymało certyfikat „Gwarancja Najwyższej Jakości” za „prowadzenie działalności oświatowej i edukacyjnej na rzecz upowszechniania wiedzy i kultury oraz kształcenia umiejętności praktycznych dorosłych i młodzieży w swoim regionie. Jesteśmy jedyną placówką w tym rejonie, która posiada taki certyfikat wśród szkół dla dorosłych.

- Za tak prowadzone działania należy się państwu najwyższe uznanie i szacunek.
- Certyfikat jest potwierdzeniem, że nasze wieloletnie doświadczenie w prowadzeniu działalności edukacyjnej poparte jest rzetelnym podejściem do słuchacza. Świadczy również o tym, że jesteśmy placówką wiarygodną, nowoczesną i konkurencyjną, a oferowane przez nas usługi są na najwyższym poziomie. W lutym 2013 r. OR TWP Wyszkowie odebrało po raz siódmy certyfikat „Gwarancja Najwyższej Jakości”.

- Jakie nowe propozycje szkoleniowe przygotowuje TWP dla swoich słuchaczy?
- Nasi słuchacze mają dodatkowe fakultety z przedmiotów maturalnych. Ponadto w październiku 2012 r. rozpoczęliśmy kursy przygotowujące do matury, które odbywały się dwa razy w tygodniu i trwały do końca kwietnia. Ponadto uzyskaliśmy decyzję z Centrum Kształcenia Podyplomowego Pielęgniarek i Położnych w Warszawie na prowadzenie kursu kwalifikacyjnego w dziedzinie pielęgniarstwa rodzinnego dla pielęgniarek. W marcu br. zakończył się pierwszy kurs w Zakładzie Opiekuńczo-Leczniczym Psychiatrycznym w Rasztowie i 37 pielęgniarek zdało egzamin potwierdzający kwalifikacje zawodowe pielęgniarstwa rodzinnego. Obecnie staramy się uruchomić kwalifikacyjny kurs w dziedzinie pielęgniarstwa psychiatrycznego dla pielęgniarek. W kwietniu dostaliśmy z Centrum Kształcenia Podyplomowego Pielęgniarek i Położnych decyzję do realizacji kursu na
okres 5 lat.

- Jak działa państwa stowarzyszenie? Jakie są osiągnięcia placówki?
- Nasze stowarzyszenie liczy 50 członków. Od trzech lat stowarzyszenie ma nową, własną siedzibę. W 2010 r. zarząd TWP postanowił kupić lokal przy ul. 3 Maja 12/1A. W ciągu roku w naszym stowarzyszeniu jest dużo uroczystości, na których wszyscy się spotykamy. Najbardziej uroczyście obchodzimy Wigilię i Dzień Edukacji Narodowej, kiedy mamy okazję docenić nauczycieli, wręczyć nagrody tym, którzy się szczególnie wyróżniają.

To, co nas wyróżnia i nadaje wysoką pozycję to przede wszystkim osoby z nami współpracujące. Należy tu wymienić naszego prezesa prof. Janusza Bielskiego, autora wielu książek o tematyce pedagogicznej i wychowania fizycznego. Drugą postacią, którą wymienimy jest pani Zofia Mielczarczyk, autorka podręczników z zakresu ekonomii, ekonomiki, rachunkowości i wykładowca w naszej szkole policealnej. Jest to osoba bardzo kompetentna, przez wiele lat związana jest praktycznie z księgowością. Panią Teresę Szymańską, która jest wieloletnim nauczycielem w naszej szkole, ale też bardzo skrupulatnie prowadzi księgowość naszego stowarzyszenia. Właściwie to na wyróżnienie i ogromne słowa uznania zasługują wszyscy nasi nauczyciele i pracownicy TWP. Dzięki tak dobranej kadrze słuchacze otrzymują kompendium wiedzy na najwyższym poziomie.

- TWP jako stowarzyszenie od 2005 r. jest organizacją pożytku publicznego. W jaki sposób wykorzystujecie państwo pozyskane w ten sposób środki?
- Nasza organizacja działa na rzecz osób chorych, poszkodowanych i niepełnosprawnych. Wśród tej grupy byli i są słuchacze naszej szkoły, ale jesteśmy też otwarci na wspieranie innych osób. W tym miejscu pragnę podziękować wszystkim pracownikom, słuchaczom i sympatykom niemal z całego kraju za wpłatę 1% podatku na konto naszego stowarzyszenia.

Rozmawiała
Danuta Laskowska